Mistä tunnistan oman ongelmapelaamisen?

Ole kartalla omasta pelaamisesta

Nettikasinoita on nykyään erittäin paljon internetin syövereissä, jonka vuoksi pelaaja voi pelata erilaisia rahapelejä, vaikka jokaisena valveillaolon hetkenä. Pelit saa auki joko kotikoneella, mobiililaitteella tai työpaikan tietokoneella. Tämän lisäksi monissa julkisissa tiloissa on peliautomaatteja tai pelipisteitä. Pelaamiseen ei ole koskaan ollut yhtä paljon mahdollisuuksia kuin nyt.

Suurimmalle osalle ihmisistä pelien parantunut saatavuus on hyvä asia, pelaajan ei tarvitse enää hakea pelejä harvoista lailla säännellyistä paikoista, vaan pelaaja voi itse päättää missä ja milloin pelaa. On olemassa kuitenkin ihmisiä, joille erityisesti nettipelaaminen muodostuu ongelmaksi ja pahimmillaan riippuvuudeksi. Asialle voi kuitenkin tehdä, jotain ja apua on saatavilla.

Mistä tietää, että pelaaminen on ongelma?

Pelaajan kannattaa aina tasaisin väliajoin tarkastella kriittisesti kuinka paljon rahaa peleihin kuluu. Mikäli nettipeleihin kuuluu huomattavasti enemmän rahaa kuin pelaaja on niihin kuukausittain allokoinut- voi tämä kieliä ongelmasta.

Yhtenä ongelmapelaamisen ilmiönä on tappioiden korvaaminen pelaamalla. Pelaajan aivoihin on ikään kuin jäänyt päälle harhaluulo, että kun tappiollisia kierroksia on tullut tarpeeksi monta, kääntyy pelaajan suunta lopullisesti voitolliseksi. Näin kuitenkaan harvemmin käy, vaan pelaajan tappioputki päinvastoin syvenee entisestään. Peliongelman yksi ilmentymä on, että pelaaja ei pysty hahmottamaan kunnolla, kuinka paljon rahaa esimerkiksi yhden pelisession aikana kuluu. Pelihimon mennessä ohi, saattaa pelaaja huomata, että rahaa on kulunut huomattavasti enemmän kuin oli ajatellut.

Peliongelmasta kielii myös se, että pelaaminen alkaa viedä yhä enemmän aikaa päivittäisessä elämässä. Kun pelaaminen vie muutamia minuutteja päivässä tavallisen rahapelien ystävien elämässä, saattaa ongelmapelaajalla kulua rahapelien parissa useita tunteita päivässä. Pahimmillaan tämä johtaa elämään, jossa rahapelit ovat jatkuvasti mielessä, jopa silloin kun pelaajan pitäisi keskittyä muihin asioihin, kuten omiin töihin, harrastuksiin tai omiin läheisiinsä.

Peliongelma kehittyy salakavalasti

Peliongelma kehittyy usein hyvin salakavalasti, eikä pelaaja usein itse huomaa lainkaan, että pelaaminen on mennyt epäterveeksi. Tästä syystä on tärkeää, että pelaaja pitää jatkuvasti kirjaa siitä paljon peleihin kuluu rahaa, ja uskaltaa puhua pelaamisesta myös muiden ihmisten kanssa.